České prezidentské volby v online prostoru (2. kolo): Téma války na Ukrajině v předvolební debatě

 
 

7 Feb 2023/PSSI

Prague Security Studies Institute (PSSI) se v rámci projektu „České volby v éře dezinformací: Prezidentské volby 2023“ podíval na veřejnou debatu v online prostoru o prezidentských volbách a kandidátech mezi prvním kolem voleb, které se konalo 13. a 14. ledna, a druhým kolem voleb, které proběhlo 27. a 28. ledna. Zaměřili jsme se konkrétně na to, jak bylo v předvolební kampani a v následné veřejné diskusi v online prostoru využito a manipulováno téma války na Ukrajině.

Zatímco ještě před prvním kolem voleb jsme v rámci našeho monitoringu nezachytili jasně koordinovanou dezinformační kampaň, ať už domácími nebo zahraničními aktéry, před druhým kolem se zintenzivnily informační manipulace, které spojovalo téma potenciálního zapojení České republiky do války na Ukrajině. Jeden ze dvou kandidátů postupujících do druhého kola, Andrej Babiš, se ve své kampani zaměřil na svého protikandidáta Petra Pavla, když se na druhý den po prvním kole voleb po celé zemi objevily Babišovy billboardy, na kterých tvrdil, že „nezavleče Česko do války protože je diplomat, ne voják.” 

Manipulativní narativy o údajném zavlečení ČR do války na Ukrajině nebyli dominantním obsahem v rámci veřejné debaty v online informačním prostoru, a to ani v jedné ze čtyř sledovaných kategorií (weby známé šířením dezinformací, mainstreamová média, politické subjekty a samotní kandidáti). Tato manipulace dominovala spíše v offline předvolební kampani na billboardech nebo v předvolebních televizních debatách. Podobně jako před prvním kolem voleb, v online prostoru se i v tomto případě manipulativní obsah udržel převážně jen na webech známých šířením dezinformací. 

Pokud se jedná o komunikaci samotných kandidátů, u Petra Pavla jsme mohli podobně jako v období před prvním kolem voleb sledovat využití debunkingu jako snahy o potírání dezinformací. Poměrně pozitivní vývoj jsme zaznamenali v mainstreamových médiích, která usilovala o vyvrácení zmanipulované informace poskytnutím prostoru expertům a ústavním právníkům. Podobné snahy o šíření manipulativních informací, zejména ze strany politických představitelů, či v případě voleb samotných kandidátů, však představují  do budoucna riziko polarizace společnosti a narušování důvěry v demokratické instituce a k ústavním činitelům pomocí dezinformování o jejich pravomocích a šíření strachu.

 

Publikaci naleznete zde.